Gyakran ismételt kérdések

“A sikeres életvitel megvalósítása céljából, a következő két dologra lehetsz igazán hatással: 1) Mit akarsz elérni az életedben? 2) Mit vagy hajlandó megtenni mindezért?” (Michael Wilson)


1. Mi az a coaching?

Kezdjük azzal, hogy mi NEM: Sokszor fordítják a life és business coaching - ot „életvezetési és üzleti tanácsadás”-nak, a coach-ot, pedig előszeretettel határozzák meg tanácsadóként. Ez már csak azért is helytelen, mert a coach nem ad tanácsot. Nem „megmondóember”. Nem az a feladatom, hogy megmondjam Neked, hogy az adott helyzetben mit tegyél. A Te helyzetedet Te magad ismered a legjobban. Én annyit tudok róla, amennyit velem megosztasz. Nem tisztem a hallott információk alapján helyetted dönteni, bárki fölött ítélkezni, vagy megoldásokat javasolni. Az én feladatom, hogy a coaching eszközeivel megnyissam előtted az ajtókat, hogy új utakat fedezhess fel, ezáltal rátalálhass a Te legjobb megoldásodra. Az angol, coach szó eredetileg edzőt jelent. A coaching egy együttműködésen alapuló célközpontú folyamat, amelyben a coach támogatásával tisztább képet kapsz aktuális élethelyzetedről, képes leszel azt több aspektusból megvizsgálva saját képességeid, erőforrásaid felismerésével és felszabadításával megtalálni és megvalósítani a számodra legjobb megoldást.

2. Ki forduljon coach-hoz?

Bárki, aki változtatni akar az életén. Saját kezébe véve sorsának irányítását. Akár magánéletében, akár munkájában. A Változás ott van mindenkiben!

3. Mindenki számára jó döntés a coaching?

Nem.

A coaching mentálisan egészséges emberek számára nyújt támogatást abban, hogy általuk megoldhatatlannak vélt élethelyzetekre, konfliktusokra, problémákra megtalálják a számukra legmegfelelőbb megoldást. A depresszióban szenvedő, vagy súlyos lelki traumát (pl erőszak) átélt személyeknek a coaching módszereivel nem tudunk segíteni. Az ilyen jellegű problémákkal a coachnak pszichológushoz kell irányítania az ügyfelet.

4. Coach, vagy pszichológus?

Coach ügyfelei mentálisan egészséges, kiteljesedni és fejlődni vágyó emberek. A coaching nem analízis és nem terápia. Míg a pszichoterápia múltban gyökerező okokat keresi és oldja fel, a coaching folyamata a jelen élethelyzetre és a jövő megoldásaira fókuszál, a múlttal csak érintőlegesen foglalkozik. A coaching során nem a jelen élethelyzet okainak feltárásán van a hangsúly, hanem a képességek kibontakoztatásán, saját értékek és erőforrások tudatosításán, illetve azon viselkedési formák átformálásán, amelyek jelenlegi életükben nehézséget okoznak.

5. A barátaimmal, a családommal is meg tudom beszélni a gondjaimat Miért lenne szükségem coachingra?

A feszültség pillanatnyi enyhítésére kiváló a baráti beszélgetés, de nem valószínű, hogy ezáltal tartós változás fog bekövetkezni az életedben. A jó barát, családtag lojális veled. Meghallgat, és veled együtt örül, vagy búsul. Az is könnyen megeshet, hogy mindenről, amit mondasz, megvan a saját sztorija (...vele is megtörtént, hogy…, neki még sokkal inkább!...) és egyszerre azt veszed észre, hogy már nem is rólad beszéltek…. A coaching során Te vagy a középpontban. A coach elfogulatlanul nézi a helyzetedet, nem ítélkezik, nem tanácsol, és nem áltat úgynevezett „kegyes hazugságokkal”. A coaching során az áll a beszélgetés fókuszában, hogy a Te aktuálisan felmerülő nehézségeidre olyan megoldást tudj találni, ami leginkább előre mutató a végső célod elérésének érdekében.

6. Miért a YOUR WAY coaching?

A „your way” szó szerint értendő. Az általam ismert coaching módszereket és technikákat a Te személyedre és aktuálisan megoldandó helyzetedre szabottan úgy ötvözöm, hogy segítségükkel a Te Utadat találd meg. Azt az utat, amely a boldog, kiegyensúlyozott, sikeres önmagadhoz vezet.

7. Hány alkalommal kell találkoznunk?

Ez elsősorban Tőled függ. Az elköteleződésedtől, a témától, amin dolgozni szeretnél. A coachingban semmit sem „kell”. Illetve csak akkor, ha valóban változtatni akarsz. Ebben az esetben muszáj elkötelezettnek lenned. Azonban ha bármely szakaszban úgy döntesz, ki akarsz lépni a folyamatból, megteheted. Ez a folyamat Rólad szól.

8. Csak beszélgetünk?

Igen és nem. Beszélgetünk, de ez nem „csak” egy beszélgetés. Sokkal inkább egy tudatosan felépített, strukturált folyamat, amit színesíthetnek játékos, vagy kevésbé játékos feladatok. Fontos! Ami a coaching során elhangzik, az szigorúan közöttünk marad. A coach titoktartási kötelezettsége hasonló az orvoséhoz vagy ügyvédéhez.

Life coaching

Harmóniába szeretnél kerülni önmagaddal és a világgal? Magánéleti, életvezetési, kapcsolati elakadásokon átsegít a „Life coaching”.

Erre vagyok kíváncsi

Business coaching

Üzleti, munkával kapcsolatos útkeresés, kihívások, nehézségek esetén válaszd a „Business coachingot”

Erre vagyok kíváncsi

Gyakran ismételt kérdések

Az alabbi linkre kattintva megnézheted a gyakran ismételt kérdéseket.

GY.I.K.